Laugeman Mondverzorging

Droge mond

Last van een droge mond?
Een droge mond is een vervelend probleem en kan zowel ‘s nachts als overdag lastig zijn. Hoewel het meestal een kortstondig probleem is kan het ook chronische vormen aannemen. Een droge mond gedurende een lange periode kan slecht zijn voor het gebit en mondslijmvlies. De oorzaken van een droge mond zijn zeer uiteenlopend.

Oorzaken van een droge mond
  • Stress.
Een droge mond kan ontstaan door stress op bijvoorbeeld werk of in de privé omgeving. Meestal is dit van korte duur maar bij langdurige stress kan het ook een groter probleem worden.
  • Medicijngebruik.
Honderden medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dit zijn vooral medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva), of hartritmestoornissen, of medicijnen zoals antidepressiva, slaap- en plasmiddelen. De medicijnen tasten de speekselklieren zelf meestal niet aan, maar remmen alleen de speekselafgifte. Over het algemeen zal nadat de medicijnen niet meer worden ingenomen er ook weer een gezonde situatie ontstaan.
  • Ziekten.
Een droge mond kan optreden bij uitdroging als gevolg van een ziekte. Ook iemand die lijdt aan een nog niet goed ingestelde suikerziekte kan last hebben van een droge mond. In deze gevallen is de klacht meestal tijdelijk van aard. Zodra de ziekte is genezen of de suikerziekte is geregeld, verdwijnt de droge mond.
  • Bestraling.
Wanneer een kwaadaardig gezwel in het hoofd of de hals radioactief wordt bestraald, kunnen de speekselklieren door de straling onherstelbaar worden beschadigd. Dit resulteert veelal in blijvende, ernstige droge mond.