Laugeman Mondverzorging

Gevoelige tanden

Waarom gevoelige tanden?
Tanden die pijn doen bij het eten of drinken van koude of warme producten. Of juist als u zoete of zure producten eet? Lauw eten en drinken lijkt een oplossing, maar prettig is het niet. Tanden kunnen om verschillende redenen gevoelig zijn.

  • De tand is gevoelig door tandplaque, tandsteen of aantasting van het tandglazuur ofwel cariës. Tanden en het glazuur kunnen aangetast worden door zure dranken, zoals cola. Tanden kunnen ook aangetast worden door de bacteriën die achterblijven op de tanden in het tandplaque.
  • Het tandvlees rond de tand is teruggetrokken, waardoor de tandhals bloot ligt, waar geen glazuur aanwezig is om de tand te beschermen. Doordat er geen glazuur op de tandhals en –wortel aanwezig is, is die plek extra gevoelig, ook voor gaatjes en tandsteen.
  • Het tandvlees rond de tand is ontstoken, waardoor pockets rond de tand ontstaan, waar tandplaque ophoopt en tandsteen zich afzet. Doordat bacteriën in het tandplaque en tandsteen zich in de pockets kunnen vermeerderen is de ontsteking van het tandvlees moeilijk te behandelen. Ook kan het tandvlees af en toe bloeden of zich door de ontsteking terugtrekken.
  • In zeldzame gevallen is er een andere oorzaak voor gevoelige tanden, bijvoorbeeld door een ontsteking van de tandwortel.